Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Error: This Page access token belongs to a Page that is not accessible.
Type: OAuthException

Tartu linna päev 2019 – Ooperisümbioos 4

Linna päeval Tartus toimub, saabuval suvel toimub lisaks 29. juunile arvestatavalt juba ka päev varem!

Viimasel ajal otsitakse ja leitakse Tartut tema päeval ooperi ja klassikalise muusika läbi. Krutskilises tujus ooper lahkub ka sel suvel korraks oma kodust ja läheb linna peale promeneerima. Tartu linna päev soovib ooperi- ja klassikalise muusika sõprade püramiidi kasvatada ja nii kuuleb 29. juunil taas seda, kuidas erinevatest žanritest ja interpreetidest ooperisümbioosid¹ sünnivad. Kell 21.00 algab raekoja platsil suur galakontsert.

Linna päeva jagub seekord põnevaid ettevõtmisi ka projekti „Living Streets“ (e k „Elav Tänav“) raames. Märksõnadeks 3D-tänavamaal, uued linnaliinibussid, kõrvaklapidisko ja suur kinoekraan ning ühislaulmine seal, kus seda tavaliselt kuidagi ei ole. Lisaks kutsub UNESCO kirjanduslinn Tartu oma kirjanikud raamatusõprade tungival palvel taas raamatulaata pidama. Ka autorid seavad end 28. juunil kauplema ja lugejatega kohtuma otse Vanemuise teatri suure maja ees.

Elav Tänav on algatus, mille raames üks tihedas kasutuses olev linnatänav suletakse ajutiselt autoliikluseks ning muudetakse kohtumiste ja vaba aja veetmise kohaks. Elava Tänava eesmärk on anda linlastele võimalus näha linnatänavaid uuest küljest ning seeläbi toetada jalgsi käimist, rattaliiklust ja ühistransporti.

Linna päeval saab Euroopa kultuuripealinnaks kandideerivas Tartus meelt lahutada, tarkust koguda ja häid kontserte nautida. Toimub linna tuuma uurivaid ekskursioone, heade koostööpartneritena on kambas linna muuseumid ja raamatukogud. Tartu linna päevana tähistatakse 29. juunit – rahvakalendris peetri- ehk peeterpaulipäev ja kirikukalendris linna apostlite Peetruse ja Pauluse päev – alates aastast 2003. Sellel päeval aastal 67 märtrisurma läinud apostlid Peetrus ja Paulus olid keskaegse Tartu kaitsepühakud, kelle võtit ja mõõka on kujutatud linna vapil.


¹ Ooperisümbioos. Tartu linna päev 2016 raames loodud muusikaline termin – ooperisolistide jt klassikalise muusika viljelejate ning mitteooperilauljast interpreetide ühine kontsert, mille käigus laenatakse üksteisele repertuaari ehk lahkutakse mugavustsoonist ja ehmatatakse varasemat kuulamiskogemust. Kontserdi jooksul ei suhtuta surmtõsiselt ega ülearu pühalikult ei ilma, inimestesse ega endasse. Võimalik publik hõlmab nii žanripuritaane kui veendunud ooperisõpru, kindlasti ka ooperi suhtes seisukohatuid.