Tartu Ülikooli sümfooniaorkester

1930-ndatesse ulatuva ajalooga orkester – Tartu Ülikooli sümfooniaorkester (TÜSO) – sündis oma praegusel kujul 2009. aastal ja on esimene täiskasvanute harrastuslik sümfooniaorkester Eestis. Orkestri tegevus katkes II maailmasõja ning eestvedajate ülikooli lõpetamise tõttu 1970–1980-ndatel. 2009. aasta taassünni eestvedajateks olid ülikooli tollane rektor Alar Karis ja MTÜ Tartu Üliõpilasmaja juht Kulno Kungla.

Orkestri repertuaari kuulub nii klassikalist, filmimuusikat kui ka spetsiaalselt TÜSO tarvis kirjutatud uudisloomingut. Orkester on viimastel aastatel esinenud keskmiselt kaheksa korda aastas, pooled esinemistest on olnud orkestri enda korraldatud täispikad kontserdid. Lisaks Tartu Ülikooli aulale – orkestri sagedaseimale esinemis- ning harjutamiskohale – on üles astutud ka Vanemuise ja Pärnu kontserdimajades, Võru kultuurimajas Kannel, Paide kultuurikeskuses, Tallinna laululaval, Estonia Kontserdisaalis, Tõrva kirikus ja mujalgi. 2015. aasta  suvel anti kontsert maailmanäitusel Eesti paviljonis Milanos ning 2017. aasta suvel Norras Sandvika Byfestil. 2019. aasta märtsil kandis Klassikaraadio üle TÜSO raadiokontserti ERR-i kontserdisaalis.

TÜSO on teinud koostööd mitmete kooridega ning orkestri ees on taastegutsemise kümne aasta jooksul soleerinud Ralf Taal, Atlan Karp, Kadri-Ann Sumera, Karmen Puis, Reigo Tamm, Tanel Joamets, Kärt Ruubel, Kädy Plaas, Maria Listra, Andreas Lend, Indrek Leivategija, Riivo Kallasmaa jmt andekad muusikud.

Tartu linna päeval on orkester kaastegev neljandat aastat järjest.

Aastatel 2009–2016 oli orkestri peadirigendiks Lauri Sirp, uus peadirigent Taavi Kull on orkestrit dirigeerinud 2016. aastast.

TÜSO on loodud inspireerima akadeemilise taustaga inimesi pillimänguga tegelema ja Tartu muusikaelu elavdama. Oma tegevuse toetamise eest on TÜSO tänulik nii Tartu Ülikoolile kui Eesti Maaülikoolile.

 

Dirigent Taavi Kull

Taavi Kull

Taavi Kull on sündinud Tallinnas. Ta lõpetas 2004 Tallinna Muusikakeskkooli, kus õppis klaverit ning koorijuhtimist. Järgnesid õpingud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias koori- ning orkestridirigeerimise erialal prof. Toomas Kapteni ja prof. Paul Mägi juhendamisel. Aastal 2010 astus Taavi Kull Stockholmi Kuningliku Muusikakõrgkooli magistrantuuri, õpetajateks prof. Daniel Harding ja prof. Cecilia Rydinger-Alin. Taavi on osalenud Neeme ja Paavo Järvi meistrikursustel, samuti Roland Zollmanni, Lutz Köhleri ja Paul Mägi meistriklassides.

Taavi on juhatanud mitmeid orkesteid: Norrlands Operan SO, Gävle SO, Dalarna Sinfonietta, Västeros Sinfonietta, Norrköpping SO. 2015. aasta kevadel debüteeris Taavi Kull Eesti Muusikapäevade raames Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ees.

Dirigendi assistendina on Taavi osalenud ooperite „Wozzeck”, „La Bohéme”, „Peter Grimes” ja „Carmen” (Vanemuine 2015) väljatoomisel. Vanemuises on olnud muusikajuhi assistent ja dirigeerinud oopereid „Tulleminek”, „Rehepapp”, „Reigi õpetaja”, „Lucia di Lammermoor” ning „Jevgeni Onegin”, operetikava „Õhtu Straussiga“, lastemuusikale „Detektiiv Lotte”, „Lotte Unenäomaailmas” ja „Nukitsamees”; muusikajuhina välja toonud operetikava „Õhtu Kalmaniga” (2015) ja Mozarti „Teatridirektori”, Rimski-Korsakovi „Mozarti ja Salieri” (2016) ning Tauno Aintsi lasteooperi „Guugelmuugelpunktkomm” (2017). Lisaks on Taavi Kull olnud ooperi „La traviata” ning mitmete kammerooperite muusikajuht, nende hulgas Berliinis esietendunud Age Veeroosi „Grid” ning Muusika- ja Teatriakadeemia ooperiprojekt „Korduma kippuvad küsimused”.

Eesti Teatriliidu aastaauhindade jagamisel pälvis Taavi  2017. aastal muusikaauhinna koos Märt-Matis Lille, Jan Kausi, Taago Tubinaga erinevate teatrivormide meisterliku ühendamise eest ooperis „Tulleminek”.

Hooajast 2013/2014 on Taavi Kull Vanemuise teatri dirigent, aastast 2016 Tartu Ülikooli sümfooniaorkestri peadirigent.

Allikad: Vanemuise teatri ja TÜSO kodulehed

Tartu Ülikooli sümfooniaorkestri Tartu linna päeva koosseis:

I viiul – Andri Annus, Koidu Tani-Jürisoo, Karoliina Kalda, Helena Kisand, Karoliine Piksarv, Tiia Teesaar-Meema
II viiul – Karl Allikvee, Lehti Saag, Kateriine Visk, Kadi Jürimäe, Juta Mähar-Laidus, Kati Prass, Kadri Irdt
Vioola – Hanno-Mait Maadra, Mall Eltermaa, Angela Kannukene, Daniella Kristiina Ronhovde, Marcel Keller
Tšello – Hanna Anett Peiel, Maria Mutso, Heiki Palm, Joanna Kurvits, Loo Arukask
Kontrabass – Rena Selliov, Aivar Eimra
Flööt – Triinu Liis Kelder
Oboe – Birgit Kägu, Kairi-Liis Roonurm
Klarnet – Anni Ritson, Oto Tuul
Fagott – Johanna Tuvi, Heili Mägi, Reti Toom
Metsasarv – Jan Pentshuk, Hannes Metsalu
Trompet – Lauri Kalvik
Tromboon – Kait Tiitso, Merike Pedaste, Gunnar Pettaig
Löökpillid – Ilmar Varjun, Kert Kotkas

Intendant Krista Tomson