Tartu Ülikooli sümfooniaorkesterTartu Ülikooli sümfooniaorkester

1930-ndatesse ulatuva ajalooga orkester – Tartu Ülikooli sümfooniaorkester (TÜSO) – sündis oma praegusel kujul 2009. aastal ja on esimene täiskasvanute harrastuslik sümfooniaorkester Eestis. Orkestri tegevus on katkenud II maailmasõja tõttu ning eestvedajate ülikooli lõpetamise tõttu 1970–1980-ndatel. 2009. aasta taassünni eestvedajateks olid ülikooli tollane rektor Alar Karis ja MTÜ Tartu Üliõpilasmaja juht Kulno Kungla.

Orkestri repertuaari kuulub nii klassikalist kui filmimuusikat ning spetsiaalselt TÜSO tarvis kirjutatud uudisloomingut. Orkester on viimastel aastatel esinenud keskmiselt kaheksa korda aastas, pooled esinemistest on olnud orkestri enda korraldatud täispikad kontserdid. Lisaks Tartu Ülikooli aulale – orkestri sagedaseim esinemis- ning harjutamiskoht – on üles astutud ka Vanemuise ja Pärnu kontserdimajades, Võru kultuurimajas Kannel, Paide kultuurikeskuses, Tallinna laululaval, Estonia Kontserdisaalis, Tõrva kirikus jm. 2015. aasta  suvel anti kontsert maailmanäitusel Eesti paviljonis Milanos ning 2017. aasta suvel Norras Sandvika Byfestil. TÜSO on teinud koostööd mitmete kooridega ning orkestri ees on taastegutsemise üheksa aasta jooksul soleerinud Ralf Taal, Atlan Karp, Kadri-Ann Sumera, Karmen Puis, Reigo Tamm, Tanel Joamets, Kärt Ruubel, Kädy Plaas, Maria Listra, Andreas Lend, Indrek Leivategija jmt andekad muusikud.

Tartu linna päeval on orkester kaastegev kolmandat aastat järjest.

Aastatel 2009–2016 oli peadirigendiks Lauri Sirp, uus peadirigent Taavi Kull alustas 2016. aasta sügisel.

TÜSO, kes loodud inspireerima akadeemilise taustaga inimesi pillimänguga tegelema ja Tartu muusikaelu elavdama, on oma tegevuse toetamise eest tänulik nii Tartu Ülikoolile kui Eesti Maaülikoolile.

Dirigent Taavi Kull

Taavi KullTaavi Kull on sündinud Tallinnas. Ta lõpetas 2004 Tallinna Muusikakeskkooli, kus õppis klaverit ning koorijuhtimist. Järgnesid õpingud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias koori- ning orkestridirigeerimise erialal prof. Toomas Kapteni ja prof. Paul Mägi juhendamisel. 2010 astus Taavi Kull Stockholmi Kuningliku Muusikakõrgkooli magistrantuuri, õpetajateks prof. Daniel Harding ja prof. Cecilia Rydinger-Alin. Taavi on osalenud Neeme ja Paavo Järvi meistrikursustel samuti Roland Zollmanni, Lutz Köhleri ja Paul Mägi meistriklassides.

Ta on juhatanud selliseid orkestreid nagu Norrlands Operan SO, Gävle SO, Dalarna Sinfonietta, Västeros Sinfonietta, Norrköpping SO. 2015. aasta kevadel debüteeris Taavi Kull Eesti Muusikapäevade raames Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ees.

Taavi on osalenud dirigendi assistendina ooperite „Wozzeck”, „La Bohéme”, „Peter Grimes” ja „Carmen” (Vanemuine 2015) väljatoomisel. Vanemuises on olnud muusikajuhi assistent ja dirigeerinud oopereid „Tulleminek”, „Rehepapp”, „Reigi õpetaja”, „Lucia di Lammermoor” ning „Jevgeni Onegin”, operetikava „Õhtu Straussiga“, lastemuusikale „Detektiiv Lotte”, „Lotte Unenäomaailmas” ja „Nukitsamees”; muusikajuhina välja toonud operetikava „Õhtu Kalmaniga” (2015) ja Mozarti „Teatridirektori”, Rimski-Korsakovi „Mozarti ja Salieri” (2016) ning Tauno Aintsi lasteooperi „Guugelmuugelpunktkomm” (2017).

On olnud ooperi „La traviata” ning mitmete kammerooperite muusikajuht, nende hulgas Berliinis esietendunud Age Veeroosi „Grid” ning Muusika- ja Teatriakadeemia ooperiprojekt „Korduma kippuvad küsimused”.

Saanud Eesti Teatriliidu aastaauhindade jagamisel 2017. aasta eest muusikaauhinna koos Märt-Matis Lille, Jan Kausi, Taago Tubinaga erinevate teatrivormide meisterliku ühendamise eest ooperis „Tulleminek”.

Hooajast 2013/2014 on Taavi Kull Vanemuise teatri dirigent, aastast 2016 Tartu Ülikooli sümfooniaorkestri peadirigent.

Allikad: Vanemuise teatri ja TÜSO kodulehed

Tartu Ülikooli sümfooniaorkestri Tartu linna päeva koosseis:

I viiul – Andri Annus, Koidu Tani-Jürisoo, Karoliina Kalda, Helena Kisand, Tiia Teesaar-Meema, Anna Samsonova
II viiul – Lehti Saag, Kateriine Visk, Juta Mähar-Laidus, Kati Prass, Kadi Jürimäe, Kadri Irdt, Olga Kudaeva
Vioola – Hanno-Mait Maadra, Angela Kannukene, Merike Ots, Hanno Maadra
Tšello – Olga Raudonen, Rudolf Välja, Joanna Kurvits, José Antonio Wrzosek Cabrera, Heiki Palm, Olga Raudonen
Kontrabass – Rena Selliov, Hanna-Ingrid Nurm
Flööt – Kersti Perandi, Triinu Liis Kelder, Kersti Perandi
Oboe – Birgit Kägu, Kairi-Liis Roonurm
Klarnet – Anni Ritson, Oto Tuul
Fagott – Robert Davis
Metsasarv – Eliise Tani, Tarmo Leheste, Urmas Himma, Kristiina Luik
Trompet – Aigor Post, Sven Bogdanov, Merike Pedaste
Tromboon – Gunnar Pettaig, Rain Kotov
Löökpillid – Ilja Sharapov

Intendant Lauri Sõõro