Sõit sohu: Sibula ja Volkonski lodjajutud

Sõit sohu: Sibula ja Volkonski lodjajutudTartu on õnnelik linn – siin elab palju andekaid erudeeritud kultuuriinimesi. Tartu linna päev omakorda on õnnelik, et nii mõnedki neist inimestest on head sõbrad, mis tähendab, et neid on võimalik ühel samal õhtul koos lodjale saada ja kaldast suviseks jutuajamiseks lahti lükata. Taolisele ettepanekule vastasidki jaatavalt ka Vanemuise teatri ooperisolist bariton Jaan Willem Sibul ning näitleja, tõlkija, kirjanik ja muusik Peeter Volkonski.

Ooperiteater kohtub Tartu linna päeva eelõhtul seega sõnateatriga ning seekord viib sõit sohu. Seda küll loomulikult ainult otseses tähenduses – ligi kolm tundi kestev lodjasõit ja jutustamine lõpeb tõesti varasuvises Emajõe-Suursoos, kust buss reisijad suveöös mugavalt tagasi Tartusse toob.

Ei Jaan Willem ega Peeter mäleta, mil nad esmakordselt kohtusid. Igal juhul olevat see olnud väga ammu… Juba nii eestlaste esmamainimise paiku. Endiselt aga ühendab sõpru huvi muusika, ajaloo, kirjanduse ja teatri vastu. Jaan Willem ja Peeter kingivad sünnipäevadeks teineteisele pakse raamatuid, sest on kindlad, et teine need ka läbi loeb. Mis tähendab, et selliste inimestega paar tundi ühel ja samal lodjal veeta on hästi kulunud aeg.

Linna päeva eelõhtu lodjaretke pühendavad need kaks eestlaste esmakordse mainimise 1920. aastapäevale. Nimelt kirjutas 98. aastal Rooma ajaloolane Tacitus teose „Germania”, milles mainitakse „aesti” hõime. Ühtlasi tähistab sõit Peetri pärlipulma-aastapäeva ja 30 aasta möödumist Jaan Willemi esmakordsesest esinemisest Vanemuise ooperiteatri laval.

Lodjale saab 28. juunil Sisevete Saatkonnast. Jõmmu lahkub kaldast Tartule tavapärase akadeemilise veerandtunniga ehk kell 20.15. Lubame, et vahel, sh juunikuises Tartus, on nii, et mida hiljem sõitu alustada, seda ilusam on õhtune Emajõgi.

Lodjal pakutakse kolme olulise aastapäeva tähistamiseks kuuma teed ja kindlasti midagi veel. Piletihind sisaldab ka kultuurihuviliste Emajõe-Suursoost tagasisõidutamist Vanemuise teatri ülemisse parklasse. St kõik lõpeb kindlasti hästi ja Tartus, tagasi ülikoolilinnas ollakse umbes südaööks.

Piletid Piletilevist: /07.06.2018: kahjuks on lodjasõidu piletid välja müüdud/

Vanad-(kultuuri)sõbrad-Sibul-ja-Volkonski