Turuooper

Tartu linna päev 2017 – turuooperTeist aastat järjest läheb ooper linna päeval oma Tartu kodust, st osakonnast Vanemuise teatris natukeseks linna peale ja linnaruumi.

Üks peatustest tehakse saabuval suvel Tartu turuhoones, kus keskpäeval algaval kontserdil kõlavad ooper ja operett 29. juunil ainult eesti keeles.

Kontserdil astuvad üles Vanemuise teatri solistid sopran Karmen Puis, metsosopran Valentina Kremen, sopran Merle Jalakas, tenor Rasmus Kull, bass Märt Jakobson ja bariton Jaan Willem Sibul.

Pea 70-liikmelise ooperikoori moodustavad turuooperi tarvis Tartu meeskoori Akadeemiline Emajõgi ja naiskoor Emajõe Laulikud lauljad. Koore dirigeerivad Karin Raamat ja Vilve Maide.

(Valgel) klaveril saadavad soliste ja koori kontsertmeistrid Katrin Nuume ja Piia Paemurru.

Kavas: Ernesaks, Verdi, Donizetti, Massenet, Arro/Normet, Lehár, Mozart, Kálmán, Bizet, Gounod
Vahetekstid: Hannes Astok

Kontsert on tasuta.

Hoones on avatud fotonäitus.

 


Neoklassitsistlik Tartu turuhoone ei olnud tegelikult „moodne”, kui ta 1938. aasta alguses linnaarhitekt Voldemar Tippeli (Tartu linnaarhitekt 1935–1940) kavandi kohaselt valmis sai. Pigem oli tegemist esindusliku riigiarhitektuuri ja natukese igatsusega vana klassitsismi järele. Kuigi turg kui kaubandusvorm polegi kunagi moodne olnud. Või siis vastupidi – on igikestvalt moodne, st aktuaalne ja vajalik.

Antiiktemplit meenutav väljapeetud moega kaunis ehitis sai kolm aastat hiljem sõjategevuse käigus lõhutud. Siiski mitte nii palju, et seda 1942. aastal poleks taastada saanud,  ka Saksa okupatsioonivõimud mõistsid, et kaubandus on linnaelu alus.

Hiljem on hoonet veel paar korda kapitaalselt remonditud – mida kasutatakse, seda kulutatakse. 1980-ndail näiteks kadusid hoone seest sõjajärgsed putkad ja taasilmusid sõjaeelsed kaubandussaared.

 

2017. aastal algab lõhkumis- ja ehitustöö hoones kohe pärast linna päeva.
Turuhoone on plaanis kauplejatele-ostlejatele taas avada sügisel. Väärika välimusega hoonet ootab ees uus algus Lõuna-Eesti väravana värske toidukauba juurde. Seoses kauplemisvormide muutumisega viimaseil kümnendeil jagub (kaetud) turule väljakutseid omajagu – ainus lahendus on olla hinnatud partner väiketootjatele ja kvaliteeti hindavale kliendile, st ehe ja eriline.

Kroonikakaadrid ja fotod: Rahvusarhiiv
Aitäh Liisi Taimrele ja Sven Lepale.

Tartu turuhoone foto E. Selleke 1936 Tartu turuhoone kalahall 1937-v-1938 Tartu turuhoone 1939 Tartu turuhoone kohtade väljapakkumine 1937 Tartu turuhoone lihahall 1937-v-1938