Tartu Maarja kiriku taastamise avaüritus

Tartu Maarja kiriku taastamise avaüritusTartu Maarja kirik on laulupidude häll – just siit sai pasunamänguga 1869. aastal alguse esimene laulupidu. Maarja kirik on ka esimene ainult eestlaste kirik Tartus ning emakirik Pauluse ja Peetri kogudustele. Kahjuks hävis kirik 1941. aastal sõjategevuse tõttu ja nõukogude võimud lammutasid püsti jäänud müüridelt tornigi, et rajada hoonesse Eesti Põllumajanduse Akadeemia võimla. Pool sajandit mängiti kirikuhoones palli, lisaks harrastati maadlust, võimlemist jt spordialasid.

Vastuseisust hoolimata hakkas kogudus kiriku taastamise plaane pidama kohe pärast hoone hävimist.
2000-ndate esimeses pooles sõlmiti Eesti Maaülikooliga kokkuleppe kirikuhoone tagastamiseks ja tänaseks on astutud esimesed reaalsed sammud kirikuhoone taastamise teel. Sümboolselt on selle tee alguseks ka kiriku peatrepi avamine – uus tugev trepp on valmis saanud. Olgugi et hoone ise on väga kurvas seisus, on tee siia kõigile avatud ning ehitustegevus saab peagi alata.

 

Vaata, Jumala telk on inimeste juures
ning tema asub nende juurde elama
ning nemad saavad tema rahvaiks
ning Jumal ise on nende juures nende Jumalaks.”
– Ilm 21:31.

Trepi avamisega algab ka annetuste kogumise kampaania ja igaühel teist on võimalik olla kirikuehitaja. Oma panuse selleks saate anda Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse arvelduskontole EE132200221021269201.

Maarja kiriku taastamise avaüritusel 29. juunil kell 14 esinevad Maarja koguduse kammerkoor Soli Deo Gloria ja Väägvere Pasunakoor ja sõna võtavad koguduse õpetaja Joona Toivanen, Tartu praostkonna praost Ants Tooming, Tartu linnapea ja Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse nõukogu esimees Urmas Klaas ning Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse liige Margus Arak.

Peatrepi avamise näol on tegemist ühega paljudest Tartu Maarja kiriku taastamise nimel toimuvatest üritustest. Lõuna-Eesti koorilauljad aitavad laulupeokirikut taastada 11. novembril suure koorimuusika maratoniga.

Taastame-Tartu-Maarja-kiriku