Retk „Tartu keskaegsed pärlid – Jaani kirik ja Toomkirik”

Retk „Tartu keskaegsed pärlid – Jaani kirik ja Toomkirik”Tartu Linnamuuseum, Jaani kirik ning Tartu Ülikooli muuseum kutsuvad linna päeval huvilisi tutvuma Tartu keskaegsete pärlite – Jaani kiriku ning Tartu Toomkirikuga, ning uudistama Tartu Linnamuuseumis näitust „Olev Prints ja Tartu Jaani kiriku kadunud värvid“.

Tartu Linnamuuseumi, Jaani kiriku ja Tartu ülikooli muuseumi ühisretk „Tartu keskaegsed pärlid – Jaani kirik ja Toomkirik” algab 29. juunil kl 17.00 Tartu Linnamuuseumis (Narva mnt 23), kus osalejatele tutvustatakse näitust „Olev Prints ja Tartu Jaani kiriku kadunud värvid“. Näitusel esitletakse Tartu Jaani kiriku nüüdseks kadunud värve – seinamaalinguid ja skulptuuride värvilist viimistlust – läbi kunstiajaloolase Olev Printsi (1915-1996) jooniste, akvarellide ja fotode. Tema joonised ja fotod Jaani kiriku seinamaalingutest on ainuke tänaseni säilinud allikas Eesti linnakirikus olnud suuremast keskaegsest maalinguprogrammist, skulptuuride värvikihtide dokumentatsioon aga suure potentsiaaliga uurimismaterjal, mis oma teostuslaadilt eraldi tähelepanu vääriv. Käesoleval näitusel on väljas O. Printsi joonised ja mõni näide Jaani kiriku ainulaadsest skulptuurikogust.

Linnamuuseumist liigutakse giidi saatel edasi Jaani kirikusse (Jaani 5), kus juttu tuleb nii kiriku värvikast ajaloost kui arhitektuurist. Jaani kirik on üks Eesti keskaegse gooti arhitektuuri tähtteoseid ning ka Põhja-Euroopas ainulaadne oma terrakotaskulptuuride kogu poolest. Oma pika ajaloo jooksul on kiriku ilme teinud läbi suuri muutusi. Kiriku terrakotaskulptuurid on kuulsad selle poolest, et need pole mitte ühe või mõne vormi abil stantsitud, vaid kõik kujud – algselt üle tuhande – on ükshaaval savist valmistatud, nii et igaüks neist on isenäoline.

Retke viimaseks punktiks on Tartu Toomkiriku varemed (Lossi 25), kus praegu asub Tartu Ülikooli muuseum. Mitme sajandi vältel ehitatud Tartu piiskopi kirik oli oma hiilgeajal Vana-Liivimaa väljapaistvaim sakraalehitis. Läbi ajaloo on selles hoones olnud ülikooli raamatukogu ning tänini töötav Tartu Ülikooli muuseum. Lisaks toomkiriku tutvustusele on huvilistel võimalik külastada ka TÜ muuseumi näitusega „Toomkiriku hiilgus“, mille fookuses on Vana Liivimaa võimsaim katedraal ja selle arheoloogiline pärand. Näitusel eksponeeritakse toomkirikust leitud luustikke, mis annavad aimu nii kõrgete vaimulike kui ülikute harjumustest ja muredest. Näitusel on erilise tähelepanu all toomkirikust leitud kuldkangas ja siid, mis olid kõige hinnalisemad tekstiilid keskajal. Väljapanek toob selgelt esile arheoloogide, ajaloolaste ja kunstiajaloolaste panuse keskaegse toomkiriku uurimisel. Näitust ilmestavad esemed Tallinna ja Tartu linnamuuseumi kogudest.

Retk kestab orienteeruvalt 1,5 h ning on tasuta.

NB! Vajalik on eelregistreerimine aadressil nele.dresen@katarina.ee.

Summary
Event
„Tartu keskaegsed pärlid – Jaani kirik ja Toomkirik”
Location
Tartu kirikud, Tartu linn,Tartu linn,Tartumaa
Starting on
2017-06-29
Ending on
2017-06-29
Description
Tartu Linnamuuseum, Jaani kirik ning Tartu Ülikooli muuseum kutsuvad linna päeval huvilisi tutvuma Tartu keskaegsete pärlite – Jaani kiriku ning Tartu Toomkirikuga, ning uudistama Tartu Linnamuuseumis näitust „Olev Prints ja Tartu Jaani kiriku kadunud värvid“.
Offer Price