Enriko Talvistu Tartu raekoja ekskursioon: „Keldrist pööninguni”

Enriko Talvistu Tartu raekoja ekskursioonEnriko Talvistu: „Tartu raekoda on kahtlemata Tartu ajaloolise arhitektuuri üks pärle. Varasematest on Tartus vaid arheoloogilised jäljed leitavad – isegi paljud väga tuntud linnad ei saa uhkustada sellise ajaloolise raekoja hoonega. Linna päeval läbimegi raekoda korruste kaupa kuni pööninguni ja uurime, mis seal sees leida on, sest oma linna rae residentsi peab ju ometi tundma.

Käesoleval aastal möödub 122 aastat raekoja hoone pidulikust avamisest. Tartu raekoda on säilitanud üldjoontes oma algse ilme, mitmed ümberehitused ja kasutusotstarvete muutumised ei ole seda oluliselt kahjustanud. Siiski on võimalik seintest lugeda, millised tegevused toimusid siin vanasti. Kuna aga paigaldati kella teine tsifferblaat Toomemäe poole? Mis sündis raekoja taga? Kus oli rae veinikelder? Kus oli politsejaoskaond ja soolaputka, kus vaekoda ja kus kloaak?

Need küsimused vajaksid valgustamist kohapeal ning vastused enamusele on ka selgelt näha ja leitavad. Kaasa arvatud viimati lisatud kellamäng, mis meid iga päev rõõmustab. Samuti näeb kodanik linna päeval seda, kus istuvad igapäevaselt bürgermeister ja ratsvorsitzende ehk linnapea ja volikogu esimees. Samuti on vaatluse all, millega raekoda köetakse ja millega kaunistatakse. Räägime ka raekoda kaunistanud meistritest ja paljudest detailidest, et mõista selle hoone unikaalsust nii Tartus kui ka kogu Euroopas.”

Lihtsalt huviline linnakodanik Enriko Talvistu nagu ta ise ennast nimetab, on kunstiajaloolane ja -kriitik.
Tema on Tartu linnas see inimene, keda ollakse valmis kuulama söömata ja magata, suisa tundide kaupa nagu ühes filmis öeldakse. Sedapuhku viivad tema ekskursioonid linna päeval nö majade majja – Tartu raekotta.

Selline ekskursioon on tõeline maiuspala, mistõttu näitab ja tutvustab Enriko Talvistu Tartu raekoda 29. juunil kaks korda – kell 16 ja kell 17.

NB! Sellest hoolimata saavad ekskurioonil osaleda ainult end registreerinud huvilised. Seda saate teha selle sissekande lõpus asuval registreerimisvormil.


Enriko Talvistu lõpetas 1983. aastal Tartu Ülikooli ajaloo erialal. Töötas 1982–1984 Tartu Kunstimuuseumi teadurina, 1988–1996 teadusdirektorina ja 1996–1999 direktorina.

Lisaks kunsti uurimisele ja tutvustamisele, on aktiivselt kaasa mõelnud ja kaasa rääkinud Tartu linna arengu teemadel, koostanud mitmeid ja mitmeid muinsuskaitse eritingimusi, mille alusel on muutunud Tartu nägu nii, et endine on kindlalt alles, kuid ka uus saab tulla. Mh oli ta 30 aasta eest vanade Tartu tänavanimede taastamise eestvedaja. Selle tegevuse tulemusena õnnestus näiteks 1986. aastal raekoja hoone 200 aasta juubeliga seoses nimetada Nõukogude väljak Raekoja platsiks, samal aastal sai oma vana nime tagasi ka Lai tänav.

Registreerumine Enriko Talvistu Tartu raekoja ekskursioonile, mis algab kell 17.00:

[ninja_form id=3]