Tartu Ülikooli sümfooniaorkester

Tartu Ülikooli sümfooniaorkester
Tartu Ülikooli sümfooniaorkester

Tartu Ülikooli sümfooniaorkester

1930ndatesse ulatuva ajalooga orkester – Tartu Ülikooli sümfooniaorkester (TÜSO) – sündis oma praegusel kujul 2009. aastal ja on esimene täiskasvanute harrastuslik sümfooniaorkester Eestis. Tegevus on katkenud II maailmasõja tõttu ning eestvedajate ülikooli lõpetamise tõttu 1970-1980ndatel. 2009. aasta taassünni eestvedajateks olid ülikooli tollane rektor Alar Karis ja MTÜ Tartu Üliõpilasmaja juht Kulno Kungla.

Orkestri repertuaari kuulub nii klassikalist kui filmimuusikat ning spetsiaalselt TÜSO tarvis kirjutatud uudisloomingut. Orkester on viimastel aastatel esinenud keskmiselt kaheksa korda aastas, pooled esinemistest on olnud orkestri enda korraldatud täispikad kontserdid. Lisaks Tartu Ülikooli aulale – orkestri sagedaseim esinemis- ning harjutamiskoht – on üles astutud ka Vanemuise ja Pärnu kontserdimajades, Võru kultuurimajas Kannel, Paide kultuurikeskuses, Tallinna laululaval, Estonia Kontserdisaalis, Tõrva kirikus jm. 2015. aasta  suvel anti kontsert maailmanäitusel Eesti paviljonis Milanos. TÜSO on teinud koostööd mitmete kooridega ning orkestri ees on taastegutsemise seitsme ja poole aasta jooksul soleerinud Ralf Taal, Atlan Karp, Kadri-Ann Sumera, Karmen Puis, Reigo Tamm, Tanel Joamets, Kärt Ruubel, Kädy Plaas, Maria Listra jmt andekad muusikud.

Tartu linna päeval on orkester kaastegev teist aastat järjest.

Aastatel 2009–2016 oli peadirigendiks Lauri Sirp, uus peadirigent Taavi Kull alustas 2016. aasta sügisel.

TÜSO, kes loodud inspireerima akadeemilise taustaga inimesi pillimänguga tegelema ja Tartu muusikaelu elavdama, on oma tegevuse toetamise eest tänulik nii Tartu Ülikoolile kui Eesti Maaülikoolile.

 

Dirigent Taavi Kull

Taavi Kull
Taavi Kull

Taavi Kull sündis Tallinnas, lõpetas 2004 Tallinna Muusikakeskkooli, kus õppis klaverit ning koorijuhtimist.
Järgnesid õpingud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias koori- ning orkestridirigeerimise erialal prof. Toomas Kapteni ja prof. Paul Mägi juhendamisel. 2010 astus Taavi Kull Stockholmi Kuningliku Muusikakõrgkooli magistrantuuri, õpetajateks prof. Daniel Harding ja prof. Cecilia Rydinger-Alin. Taavi on osalenud Neeme ja Paavo Järvi meistrikursustel samuti Roland Zollmanni, Lutz Köhleri ja Paul Mägi meistriklassides.

Ta on juhatanud selliseid orkestreid nagu Norrlands Operan SO, Gävle SO, Dalarna Sinfonietta, Västeros Sinfonietta, Norrköpping SO. 2015. aasta kevadel debüteeris Taavi Kull Eesti Muusikapäevade raames Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ees.

Taavi on osalenud dirigendi assistendina ooperite „Wozzeck”, „La Bohéme”, „Peter Grimes” ja „Carmen” (Vanemuine 2015) väljatoomisel. Vanemuises on olnud muusikajuhi assistent ja dirigeerinud oopereid „Tulleminek”, „Rehepapp”, „Reigi õpetaja”, „Lucia di Lammermoor” ning „Jevgeni Onegin”, operetikava „Õhtu Straussiga“, lastemuusikale „Detektiiv Lotte”, „Lotte Unenäomaailmas” ja „Nukitsamees”; muusikajuhina välja toonud operetikava „Õhtu Kalmaniga” (2015) ja Mozarti „Teatridirektori” ning Rimski-Korsakovi „Mozarti ja Salieri” (2016).

On olnud ooperi „La traviata” ning mitmete kammerooperite muusikajuht, nende hulgas Berliinis esietendunud Age Veeroosi „Grid” ning Muusika- ja Teatriakadeemia ooperiprojekt „Korduma kippuvad küsimused”.

Aastast 2014 on Taavi Kull Vanemuise teatri dirigent, aastast 2016 Tartu Ülikooli sümfooniaorkestri peadirigent.

Allikad: Vanemuise teatri ja TÜSO kodulehekülg


Tartu Ülikooli sümfooniaorkestri Tartu linna päeva koosseis:

I viiul Andri Annus*, Koidu Tani-Jürisoo, Karoliina Kalda, Helena Kisand, Karoliine Pärlin, Karoliin Piksarv, Laura Danilas
II viiul Kadi Vaher*, Lehti Saag, Kadi Jürimäe, Kadri Irdt, Juta Mähar-Laidus
Vioola Hanno-Mait Maadra*, Mall Eltermaa, Ott Vilson, Angela Kannukene
Tšello Olga Raudonen*, Rudolf Välja, Joanna Kurvits, Kirke Roosaar
Kontrabass Rena Selliov*
Flööt Hanna Hollman*, Triinu Liis Kelder
Oboe Birgit Kägu*, Kairi-Liis Roonurm
Klarnet Anni Ritson*, Oto Tuul, Jan Moppel
Fagott Robert Davis*, Kulvo Tamra–
Metsasarv Tarmo Leheste*, Jaan Viru
Trompet Aigor Post*/–, Sven Bogdanov
Tromboon Gunnar Pettaig*, Rain Kotov–
Löökpillid Ilmar Varjun*/–, Karl Martin Kirm
Klaver Anu Sihv*, Liisa Maria Marrandi–

* rühma kontsertmeister
— mittekoosseisulised lisajõud

Intendant Lauri Sõõro