Interaktiivne orelituur „Organo Pleno”

Interaktiivne orelituur „Organo Pleno”Tartu Pauluse kirikus saab linna päeval tänu maailmas ainulaadsele interaktiivsele oreliprogrammile „Organo Pleno” tutvuda sellega, milleks kõigeks kiriku orel suuteline on ning kuidas see täpselt töötab.

Saab näha ja kuulda, millised viled (3650) ja registrid (56) Lõuna-Eesti suurimas orelis peidus on. Tuuri lõpus saab orelitestis osaleda ja püüda ära arvata, millisest pillide kuninga vilest hääl tuli.

Tutvustusprogramm kujutab endast arvuti teel orelit juhtivat videot. Helinäidised kõlavad kuulajatele reaalajas otse orelist ning annavad aimu pilli võimsusest ja võimaliku repertuaari laiaulatuslikkusest.

Oreli projekteerijaks ja ehitajaks on firma Paschen Kiel Orgelbau Saksamaalt. Tartu Pauluse kiriku orel on oma 56 registriga Lõuna-Eesti suurim orel ning ühtlasi suurim orel, mis Eestisse viimase 20 aasta jooksul ehitatud on.  Juugendstiilis 20. sajandi kiriku arhitektuurist lähtuvalt telliti Tartu Pauluse kirikusse klassikalise helipõhja, kuid romantilise kõlaga orelit.

Koju jõudnud orelit häälestati esmakordselt täpselt aasta eest Tartu linna päeval ehk 29. juunil 2016.