Linnapea Karl Luige monumendi avamine

Karl LuikKarl Julius Luik (1883 Koikküla, Valgamaa–1948 Tobolsk, Siber) oli Tartu linnapea aastatel 1920–1934.

Kui Jaan Tõnissoni lähimate kaastööliste ringi kuulunud Luik 1920. aastal linnapeaks sai, oli Tartu tüüpiline tsaariaja provintsilinn, ees seisis ilmatu töö sellest pärandist lahtisaamiseks. Linnapea Karl Luige teened Tartu ees on suured, tema juhtimisel kujundati Tartu linna ennesõjaaegne ilme – seni lagedate Emajõe kallaste haljastuse rajamisest linnaapteegi ja Vabadussilla ehitamiseni. Karl Luige ajal planeeriti Tammelinn, ehitati Vabadussild ja ujula, hulgaliselt koolimaju ja vanadekodusid, linnapank ja linnaapteek, rajati veevärk, uuendati Ulila elektrijaam. Linnapeana oli Karl Luik juhtiv tegelane Vanemuise Seltsis, Kaitseliidus, Noorte Kotkaste Tartu Malevas. Ta oli Kõrgema Kunstikooli Pallas ja Tartu Kõrgema Muusikakooli kuratooriumi esimees, Tartu Lennuühingu ning Tartu Vabatahtliku Õhukaitsekooli Ühingu esimees, Tartu Rotary Klubi asutajaliige ja EÜSi liige.
Väimees Ain Kaalepi ja lähedaste lood kinnitavad, et lisaks betooniks saanud algatustele tuleb alati tähelepanelikku ja tagasihoidlikku linnapead tunnustada ka edukas võitluses tsaariaegses Tartus nii levinud meelehea andmise kombe vastu.

1934. aastal oli Luik rahvaerakondlasena sarnaselt paljude demokraatlikult valitud omavalitsuse juhtidega sunnitud ametist lahkuma. Ta jätkas 1934–1940 Tartu abilinnapeana, 1938–1940 linnanõunikuna ja ühtlasi koolivalitsuse juhatajana. Karl Luik vangistati  nõukogude võimu poolt 1945. aastal ja saadeti asumisele, kus ta ka suri. Linnapea Luik, mees paljude väga oluliste ennesõjaaegsete Tartu tegude taga, töötas oma viimastel eluaastatel matemaatikaõpetajana.

Linnapea Luige monument avatakse Vanemuise pargis 29. juunil kell 14.

Monumendi skulpturaalse osa autor on Tõnis Paberit, arhitekt Uku Põllumaa, kivitööde tegija Rein Karus ja pronksivalu meister Bruno Kadak. Kõnelevad linnapea Urmas Klaas ning Enriko Talvistu ja EÜSi sügissemestri esimees Villem Ödner Koern. Muusikalised vahepalad Vanemuise Kvintetilt.